Bijscholing door Gianni Romme, De Start
Bijscholing door Gianni Romme, thema start.
Starten, het begin van iedere wedstrijd, of het een lange of een korte afstand is, altijd is er een start en iedereen die dacht dat starten makkelijk is die heeft het behoorlijk mis.
Dat bleek maandagavond tijdens de bijscholing die gegeven werd door Gianni Romme, een leerzame avond met een theoretisch gedeelte en enkele oefeningen.
Welk starthouding neem je aan, de conventionele of de driepuntstarthouding. In welke stand plaats jij jou schaatsen, welke schaatsen draag jij, de klapschaats of zoals nog veel beginnelingen en heel wat oudere schaatsers de vaste hoge noren.
Hoe is de stand van jou heupen en hoe beweeglijk ben je, kan bijvoorbeeld een persoon met een lengte van bijvoorbeeld 1.90 meter een zelfde stand aannemen dan iemand van 1.60 meter. En hoe zit dat dan met de verschillende gewichtszwaartepunten van personen en welke invloed heeft dat op de kracht die overgebracht moet worden op het ijs, juist bij de start.
Is er een verschil voor dames of heren.
Ben jij die persoon die snel inzakt wanneer de starter zegt “ready” en sta je enkele seconden onbeweeglijk stil met een langere tijd van spanning behoud in jou lichaam, of daal je wat langzamer in en bereik je de stilstand juist op het allerlaatste moment en hoef je daardoor kortere tijd de spanning op je been en buikspieren te behouden en kun je die energie bewaren voor de rit die volgt.
Wat ga je doen met je armen, hoe beweeg je ze en in welke richting tot op welke hoogte slaan je armen door en in welke stand houd je ze dan, gebogen of recht , dichtbij of juist een enorme gewichtsverplaatsing door ver door te slaan. Bewegen alleen je armen ten opzichte van je lichaam of gaat de hele schouder groep mee.
En als je eerder een andere sport gedaan hebt, bijvoorbeeld atletiek en je hebt geleerd al je energie te leggen in een rechte lijn zonder ook maar een enkele afwijking, hoe train je dan nu wanneer je voeten nagenoeg haaks onder je staan.
En wat doe je met je hoofd, kijk je vooruit of alleen maar naar het ijs en de schaatsen.
Tientallen, ja misschien wel honderden verschillende situaties waar aan je moet denken tijdens een start, maar hoe doe je dat dan.
En dan, hoe ga je met al die informatie om, denk je daaraan tijdens de start of is het veel belangrijker dat je nergens aan denkt en alleen gefocust bent op de eindstreep en daar zonder ook maar enige gedachten vol voor gaat.
Alleen al de start van een wedstrijd biedt voldoende stof om over na te denken en om vele trainingsuren aan te besteden, zodat die perfect bij jou past.